Het is dan eindelijk zover! Terwijl ik vol spanning naar de deur loop word ik onderbroken door een medewerker waarvan ik al snel het gevoel heb dat hij een standaard riedeltje opzegt. Na de standaard, voor hem dan, informatie verstreken te hebben loop ik naar de kluisjes. ‘Dit heb ik nog nooit eerder gedaan’ denk ik bij mezelf. Nadat ik m’n spullen in de kluis heb gelegd vervolg ik mijn weg naar de volgende ruimte. Een kleine zaal vol stoelen en indrukwekkende grote machines die aan de rand van het plafond hangen.? Ik neem plaats op mijn stoel, schud een beetje heen en weer totdat ik lekker zit en zet mijn voeten op het daarvoor bestemde voetensteuntje dat aan mij stoel bevestig zit. Het onderbuik gevoel begint bij mij op te dagen, dat gevoel dat je hebt als je wordt vast gezet in een achtbaan stoel! Ik zet mijn frisdrank in de fleshouder, richt mijn ogen op het grote scherm voor me, zak onderuit en denk ‘4DX kom maar op!’?

4DX

Zo’n gevoel hebben voordat de film start, is een gevoel dat ik al een tijdje niet meer gevoeld heb. Dat adembenemende gevoel, dat je niet weet wat je te wachten staat!? Kan me nog wel een gevoel herinneren dat ik als kleine smurf de zaal in liep voor mij eerste bioscoop ervaring: het grote scherm, de rode stoelen, de heerlijke geur van popcorn. Plus het helpt dat Toy Story 2 een geweldige film was! En het zou pas jaren later zijn dat ik hetzelfde overweldigende gevoel zou hebben, toen ik voor het eerst een IMAX zaal in liep voor Avatar! Beide fantastische bioscoop ervaringen en beide een extra drijfveer van mijn passie voor films. Maar ik had nooit verwacht dat dit weer zo’n ervaring zal zijn! Na een hele hoop reclames ervoor gezien te hebben, kon ik mezelf er niet van weerhouden om als bioscoopganger 4DX aan me voorbij te laten gaan! En daar heb ik alles behalve spijt van!?

Ready Player One

Ready Player One? is mijn eerste 4DX ervaring! Na deze film al eerder in 3D gezien te hebben had ik een prachtig vergelijkingsmateriaal om te kijken of 4DX nou echt wel wat toevoegt aan je bioscoop ervaring. Maar wat wel handig is om eerste te weten is, wat is 4DX nou eigenlijk? Waar het op neer komt is dat de zaal reageert op de actie dat op het scherm gebeurt door middel van wind, stoelen die bewegen, rook, sneeuw en water! Dus als het regent in de film moet je niet schrikken van de druppels die je op je hoofd voelt vallen. Het hoort allemaal bij de ervaring. Dus Ready Player One was al een goede film, zeker het kijken waard, maar met 4DX werd het toch wel echt een unieke ervaring. De stoelen reageerde precies zodra er actie was op het scherm. Je kreeg zelfs soms ook rake klappen in je rug, die veroorzaakt worden door de rugleuning van de stoel, waardoor 4DX misschien niet het beste idee is als je vaker last heb van rugklachten.? Al zijn de ‘stoten’ niet hard zal je wel even oncomfortabel zitten. Maar de film vliegt verder voorbij, het voelt alsof ik echt in de film zit. Niet door alleen de magie op het scherm maar ook door de magie om me heen! Dit is een film die voor 4DX gemaakt is. 4DX is een echte toevoeging, naast dat je natuurlijk de juiste film ervoor kiest, net als met 3D. Naast het feit dat ik halverwege moest plassen en een bewegende stoel op zo een moment niet heel handig is, was Ready Player One in 4DX een nog betere film. Dezelfde dag Ready Player One nogmaals ik 2D gekeken (ik heb een Path√© Card don’t judge) en miste de 4DX effecten toen wel. Of ik was gewoon nog heel erg zeeziek van mijn ervaring daarvoor. Wat misschien meteen een handige tip is voor de volgende, sta niet al te snel en enthousiast op na je eerste ervaring met 4DX! Je kan er nogal lichtelijk zwakke beentjes van krijgen. Maar hoe dan ook stond de volgende 4DX ervaring al snel in de agenda!?

Rampage
Rampage! Dit was de volgende op de lijst! Gigantische dieren die gebouwen vernietigen, count me in!? Deze film was een stuk minder dan Ready Player One. Vermakelijk, maar zonder 4DX denk ik niet heel bijzonder. En hier werden ook al een paar ‘keuren’ van 4DX kenbaar. Aan de zijkanten van de zaal hangen enorme ventilatoren die zorgen voor temperatuur daling tijdens koude sc√®nes. Maar ook voor hevige wind voor als bijvoorbeeld een helikopter opstijgt of in de lucht vliegt. En in Rampage stijgen er behoorlijk wat op, en zien we ook soms wat korte scenes van een paar die al vliegen. De ventilatoren hebben natuurlijk wat tijd nodig om flink toeren te maken waardoor het op dat soort momenten net te laat is met de wind. Of herhaaldelijk aan, uit, aan, uit gaat. Daarnaast kan het soms ook zijn dat je buurman (of vrouw) stinkt, wat uiteindelijk niet zo blijkt maar gewoon een extra effect is van de zaal zelf. Waardoor sommige monsters echt stonken en andere roken naar Dreft afwasmiddel, wat ik op zijn plaats een beetje raar vond. Maar ook deze film deed zichzelf niet onder met het 4DX-effect en heb ik daar nog steeds van genoten!?

Dus de conclusie; voegt 4DX wat toe? Jazeker! Mits je de juiste film bekijkt! Ik kan van geluk spreken dat Ready Player One evenals Rampage gemaakt zijn voor deze dimensie. Andere voorgaande films die misschien ook wel interessant waren geweest zijn titels als Jumanji, maar ook kregen wij de 4DX trailers van onder andere Jurassic World en Avengers Infinity War te zien. Titels waarvan ik nu ook al naar uit kijk naar de 4DX versie!? Daarnaast zijn er titels die in mijn mening niks te doen hebben bij 4DX. Uit ervaringen van andere mensen zal ik bijvoorbeeld Star Wars en Black Panther niet in 4DX willen zien. Zelf heb ik al mogen genieten van A Quiet Place in 2D en zal ik deze film ook sterk afraden in 4DX, net als Peter Rabbit. Het is gewoon lastig om de juiste film te kiezen vooral voor de 17,50 die je neerlegt (18,50 als je geen 3D bril hebt).

Voor de mensen die gratis gaan, door een bioscoopkaart, kortingsbon, of gratis gaan via een andere weg, zal ik de gok erg aanbevelen. Want je moet het eigenlijk gewoon eens meegemaakt hebben. Voor de mensen die een kinderpartijtje vieren voor hun lieftallige zoon/dochter die met nog 10 andere kids de nieuwe Avengers film willen gaan kijken in 4DX, of kleinzoon en opa en oma die de nieuwe Solo film gaan kijken, zal ik toch nogmaals eens achter je oren gaan krabben. Of heel goed je research gaan doen of het wel waard is om de film in 4DX te gaan kijken! Want het blijft hoe dan ook een hoop geld! Maar wil je nu met je kids, vrienden, achterburen, collega’s of je hond (geen idee of het mag maar laat me vooral weten hoe dat afloopt) naar Ready Player One of Rampage gaan, raad ik je dat zeker aan. Nu zal 4DX zomenteen natuurlijk net als 3D en IMAX lekker uitgemolken gaan worden,¬†maar is het voor nu allemaal nog wel lekker speciaal en voor misschien die ene keer ook wel erg leuk! Want 4DX is toch wel echt even net dat extraatje wat een bioscoop ervaring nodig heeft!

Dus heb jij al een 4DX ervaring achter de rug? Zoja, hoe was het en welke film heb je gezien?? Of lijkt het je helemaal niks? Of ben je nu juist enthousiast geworden? Welke film wil je dan het liefst in 4DX zien? Zelf zou ik het ook wel vet hebben gevonden als bijvoorbeeld een Fast Five of Doctor Strange in 4DX werd uitgebracht! Heb jij ook een titel in gedachten? Laat het weten in de reacties beneden!?