We houden allemaal van de Funko Pop! Maar hoe worden ze nou eigenlijk gemaakt?? Hoe komt zo iets van papier naar concept en eindigt het uiteindelijk in onze kast? Tijd om even inside Funko te gaan en te kijken hoe deze enorm populaire Funko Pops worden gemaakt!

Funko HQ

Om echt achter de crème de la crème te komen lopen we mee met de Funko President Andrew Perlmutter, Vice President Ben Butcher en marketingdirecteur Mark Robben.? Robben is een van de gelukkige om zijn favoriete karakters van de stripboeken serie ‘Saga’ omgetoverd te zien worden in Funko Pops!? Dus worden Alana en Marko een beetje ons voorbeeld door deze tour. Waarbij je dus goed te zien krijgt hoe deze figuren beiden steeds meer tot “leven” komen tijdens het proces van het maken van een Funko Pop!

Marko en Alana Pop!

Dit heb je allemaal nodig om een Pop! te creëren!?

Inspiratie. Natuurlijk begint ieder idee hiermee, maar bij de Funko HQ kan een idee van overal in het hele gebouw vandaan komen, of zelfs van de fans. Zoals Perlmutter het fantastisch weet te zeggen?:

“We can’t know everything about what’s going on, but we are all pop culture people, We eat and breathe and sleep pop culture, so everybody will have their favorite.”

Okay, waar het op neer komt is dat de hoge pieten bij Funko natuurlijk niet overal van op de hoogte zijn. Maar dat iedereen die er werkt bomvol Pop Culture zit!? Waarop Butcher toevoegde:

“The unique thing about the process here is it can start from anywhere. People who have been here for as little as two weeks can have an idea and get it going. We take the time to listen to the passion of our people. Even if leadership hasn’t heard about it, we’ll take the time to look into it.”

Oftewel als je er werkt kan het eerst volgende beste idee misschien wel bij jouw vandaan komen, al dweil je de vloer!

Of als het dagelijks te lang reizen voor je is, kan je zelfs als fan al een behoorlijke input hebben om Funko aan de slag te krijgen met jouw favoriete karakters.?Funko is behoorlijk connected met de fans door Facebook en Twitter en zelfs op conventies! En luistert naar de ideeën van fans of hun wensen!

Ideevorming. Van ideeën die niet van een licentie zelf komen, maar van een fan of iemand van het bedrijf (en ze hebben er behoorlijk wat), wordt altijd eerst een lange tijd over nagedacht. Wat kan, en wat kan niet? Elk Funko product gaat niet in productie zonder een positief marktonderzoek en een goede businesscase!

Conceptualisering. Dan is het speelkwartier aangebroken voor de echte kunstenaars, die met het idee en inspiratie digitaal aan de slag gaan om te kijken hoe de Funko Pop er precies uit gaat zien. Soms is het een schets en soms hebben ze al meteen een compleet concept model.

Concept

Licensing. Funko gaat met hun idee naar de eigenaar van het eigendom om alle licentie papieren in orde te krijgen zodat ze kunnen gaan beginnen met produceren, tenzij ze al een overeenstemming hebben! Zoals bijvoorbeeld met één van deze onderstaande franchises:

Funko licenses

Concept goedkeuring. En dan wanneer Funko deze stappen succesvol heeft doorstaan, moet het natuurlijk ook nog goed gekeurd worden. Funko en licentiegevers werken samen om het uiterlijk van de figure goed te keuren?. Ontwerpers geven feedback aan elkaar en passen het aan daar waar nodig.

Gedetailleerd beeldhouwen. Dan gaan de digitale beeldhouwers aan de slag om het definitieve ontwerp te maken voor het prototype. Deze ontwerpen nemen ongeveer een dag tot twee dagen in beslag om af te krijgen.?

Eerste prototype. Funko stuurt deze ontwerpen dan naar hun Chinese?? en Vietnamese?? productiepartners.

Figuren goedkeuring. Voor de definitieve goedkeuring zijn gedetailleerde digitale afbeeldingen vereist om ervoor te zorgen dat de prototypen overeenkomen met het ontwerp. In sommige gevallen verzenden fabrikanten de figuren naar Funko voor beoordeling, waarna het Funko-team met een goedkeuring komt (of niet). De uitzondering op deze stap is als een partner, zoals een grote filmstudio, het uiteindelijk ontwerp ook wilt zien. Dan zal Funko samen met bijvoorbeeld de filmstudio het ontwerp door nemen. Anders gaat het allemaal lekker digitaal en daardoor ook een stuk sneller!?

Vormgeven. De productiepartner gaat dan aan de slag om het definitieve ontwerp om te zetten in een figuur.

Prototype goedkeuring. Een definitieve versie van een ongeverfd figuur, uitgevoerd door het productieproces, wordt dan ook weer klaar gemaakt voor keuring.

Prototype

Fabriceren. De productiepartner gaat er dan mee aan de slag om te kijken hoeveel figuren er nodig zijn. De hoeveelheid van een productie ligt aan het markt onderzoek. Funko producten van bijvoorbeeld Marvel, Disney, Star Wars of DC behalen natuurlijk een hoger aantal, dan kleinere franchisen doen. En dan wordt er gekeken wat er eindigt op de planken van bijvoorbeeld een Target, Walmart of zelfs de digitale planken van Amazon. Sommige ideeën kunnen leiden tot kleinere partijen die voornamelijk via kleine distributeurs of op conventies worden verdeeld.

Verpakking en verfontwerp. Terwijl de figuren “in-mold” zijn, heeft Funko ongeveer 30 tot 45 dagen om alle elementen van het merknaam te verzamelen die van de licentiegever voor de verpakking worden gevraagd.

De figuurontwerpers gebruiken deze tijd om de verfschema’s af te werken, bekend als “deco” (voor “decoratie”) en “paint ops” (verfopties).

Een andere groep ontwerpers maakt de verpakkingen, die een vergelijkbare goedkeuring doorloopt als de figuren zelf. Dezelfde fabrieken die de figuren maakt, versieren en verpakken ze ook, hoewel de verpakking ook aan andere fabrikanten kan worden gegeven.

Terwijl dit allemaal gebeurt, neemt de fabrikant deze keer de tijd om de blisterverpakking te maken die het figuur straks strak in de doos zal houden.

Marko

Verpakkingen en lakgoedkeuring. De productiepartner stuurt dan een voorbeeld van het geverfde figuur samen met zijn doos naar Funko voor een keuring, om er zeker van te zijn dat beiden naar smaak zijn, en dat alle woorden kloppen en goed gespeld zijn!?

“We try to come up with a reason for it nowadays, trying to dig deep into some storyline that was written in a comic. So that it is something that is as interesting as it can be for diehard fans. We try to find a balance between paint, variants on poses and all new sculpts.”

aldus Butcher.

Laatste pre-productie doos. Hier ontvangt het Funko team het uit eindelijke product in doos, zoals je hem ook in de winkel zal vinden, zodat het team nog voor de laatste keer de kleur, verpakking en de presentatie kan controleren.?

Eindmontage en de lange reis naar huis. De fabrikanten schilderen en verpakken het uiteindelijke product. Er wordt dan een container vol met Funko doosjes gevuld en via een grote container schip vervoert naar één van de Funko warehouses.?

Opslag en distributie. De figuren komen thuis aan bij 1 van de 3 Funko magazijnen in Everett waar het bedrijf zich dan bezig houdt met de distributie naar speciaalzaken, detailhandelaren, conventies en naar Funko warehouses buiten Amerika. Zoals bijvoorbeeld Funko UK waar wij als officiële Funko verkoper onze figures van geleverd krijgen!?

Kopen en genieten! En dan arriveert hij bij jouw in je handen, de koper. En je kan er van genieten op welke manier jij wilt! Van je Funko Pops netjes in de doos houden, hoog op een kast. Tot je favoriete figures uit het mooie doosje te halen en volop out of the box op je kastplankjes te showen! En sommige halen ze voor een vriend of vriendin om die er blij mee te maken. Op welke manier dan ook, ieder Funko product zal bij vele fans, of nieuwkomers, een glimlach op het gezicht toveren!?

SAGA

En dit was het! Zo wordt een Funko van idee naar uit eindelijk product gemaakt! Hopelijk hebben jullie er wat van op gestoken, en ben je nog enthousiaster geworden over Funko?!? En ben je jouw huidige collectie nog meer gaan waarderen! Wat voor idee zou jij willen delen met Funko voor een Pop!, Dorbz of welk product dan ook!? Laat het ons allemaal weten in de reacties beneden!?